piątek, 24 maja 2019

Krem kalafior z kalarepą


Zupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia.



















Składniki:

1 kalarepa
1/2 kalafiora
1 por biała część
1 kawałek selera korzeń
bulion warzywny Winiary 2 łyżki
sól, pieprz
1/3 pęczka koperku
olej rzepakowy
1 łyżka nasion pestek dyni

Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę podsmażam. Wlewam  1,5 litra wody, dodaję bulion drobiowy, kalafior różyczki i gotuję 10 minut. Po tym czasie przekładam kalafior połowę bulionu i resztę warzyw do misy blendującej i miksuję. Krem kalafiorowy doprawiam pieprzem, solą.
Do pozostałego bulionu w garnku dodaję kalarepę, łodygi bez liści i gotuję 10 minut. Potem dodaję liście i gotuję jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania.
Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni.

1 komentarz: