Sałatka imprezowa, na grilla, na wynos do pracy. Jak kto lubi. Szybko się ją robi ale też szybko znika. Jest lekka, chrupiąca dzięki soczystej kukurydzy. Użyłam świeżej bo jest o wiele lepsza. Można dodać z puszki także. Najlepiej przed podaniem schłodzić ją w lodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig.
2 kolby kukurydzy
1 puszka z tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
1 ogórek zielony średni
2 ogórki korniszony
1/2 szklanki sosu czosnkowego
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
10 kulek mozzarelli
4 pomidory koktajlowe
3 łyżki natki pietruszki posiekane
W garnku zagotowuję dwa litry osolonej wody. Do wrzącej wkładam kolby kukurydzy i gotuje 6 minut. Wyjmuję z wody i odstawiam do przestygnięcia. Paprykę kroję w małą kostkę. To sam robię z ogórkami. Przy czutym zielony ogórek obieram ze skóry. Na dno miseczki przekładam odsączonego tuńczyka z zalewy. Dodaję paprykę. Kolby kukurydzy obkrawam ostrym nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam na papryce. Jajka gotuję na twardo i ostudzone obieram i kroję w kostkę. Na kukurydzę wykładam sos czosnkowy i jogurt. Na wierzchu wykładam kawałki jajka, posypuje solą, pieprzem. Następnie dodaję ogórki, na nie pokrojona natkę. Na wierzchu sałatki układam połówki pomidorów, mozzarellę, kawałki kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz