wtorek, 25 września 2018

Pulpety z ryżem i dynią w sosie


Delikatne pulpety które mogą jeść male dzieci, wtedy pomijamy papryczkę chili. Pulpeciki zrobiłam z ryżem i dynią. Podałam je w sosie dyniowym. Fajny lekki i dietetyczny obiad. Dynia nie musi być nudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie. 

















pulpety:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
1/4 dyni hokkaido
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, papryka chili
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
mąka pszenna do obtoczenia

sos:
1/4 dyni hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
1/2 szklanki śmietany 30 %
200 ml bulionu drobiowego


Pulpety:

Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość wyrabiam i formuję nieduże kulki które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody z liściem laurowym i zielem angielskim, wkładam pulpety i gotuję około 10 minut na wolnym ogniu.

Sos:
Dynię ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju przesmażam cebule pokrojoną, z czosnkiem, dodaje dynię smażę dalej. Podlewam bulionem i dusze na wolnym ogniu. Dodaję sól, pieprz. Miksuję blenderem, dodaję śmietanę i zagotowuję. Pulpety podaję z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz