środa, 23 maja 2018

Szczawiowo botwinkowa

Wiosenna zupa z botwiną i szczawiem, czyli dwa w jednym. Wyszło fajne połączenie, lekko kwaskowe. Zupę podałam z jogurtem bo bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez.  




















1 pęczek botwiny z buraczkami
2 garście szczawiu
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
koper świeży
sól, pieprz
szczypta cukru
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki zakwasu buraczanego
4 jajka ugotowane
1 i 1/2 litra wody

Buraczki kroję w kostkę, liście i łodygi osobno kroję. Marchew w plasterki, seler naciowy na kawałki małe. Do garnka wlewam wodę, przekładam buraczki, marchew i seler i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt. Zupę podaję z koperkiem i jajkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz