piątek, 18 maja 2018

Schrzaniony omlet z botwiną


Lekko schrzaniony omlet.Pomyślałam sobie że skoro ćwikła lubi chrzan to botwina tez powinna. Omlecik wyszedł pierwsza klasa. Nie ma to jak młode buraczki. Omlet syty i zdrowy to czego chcieć więcej.






















6 jaj wiejskich
1/2 pęczka botwiny
1/3 pęczka koperku świeżego
1 papryczka chili
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
50 g sera feta
1 łyżka chrzanu tartego
masło klarowane

Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam na 180 stopni. Na wierzchu wbijam szóste jajko,wstawiam patelnię i piekę około 20-25 minut aż się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz