Szybki i prosty obiad z botwiną i kaszą bulgur w roli głównej. Obiad jest syty i zdrowy. Kaszę podaję z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny.
1 szklanka kaszy bulgur
1 pęczek botwiny
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 jajka
10 dkg boczku wędzonego plastry
olej rzepakowy
sól, pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur i dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut.
Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Na patelni przesmażam boczek. Kasze podaję z chipsami z boczku i jajkiem, posypuję koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz