Kanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników grzybów. Zniknęło w mig.
4 grzyby kanie
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
1 jajko
3/4 opakowania sos grzybowy Winiary
olej rzepakowy do smażenia
farsz:
20 dkg dyni
1/2 szklanki makaronu drobnego łezki
koper świeży, bazylia
1 papryka żółta mała
8 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone
1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
ciasto naleśnikowo grzybowe:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju.
Farsz:
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję. Na patelni przesmażam dynię, dolewam 1/3 szklanki wody żeby zmiękła, dodaję paprykę i dalej smażę, na końcu dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję makaron i mieszam. W 1/2 szklance wody rozrabiam sos grzybowy. Przelewam do garnka i gotuję aż zgęstnieje. Farsz układam na grzybach, polewam sosem, posypuję parmezanem, koperkiem, bazylią.
bardzo ciekawy pomysł na "panierkę" :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kani :) Superowe!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zachęcamy do dodanie przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy wszystkie najlepsze dyniowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńhttps://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy