środa, 20 września 2017

Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym

Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny. Wykorzystałam do niej zupę grzybową Winiary przez co jest jeszcze bardziej aromatyczna
























 ciasto drożdżowe:

220 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki szczypta soli
bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka
1 jajko
60 g masła
1 dkg drożdży
1/3 szklanki wody letniej

farsz:

50 dkg podgrzybków
2 grzyby kanie
10 dkg boczku wędzonego
pieprz
2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary
1 cebula
2 jajka
350 g śmietany ukwaszonej 18 %
koper świeży
olej rzepakowy

ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią wodę, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję, jajko, sól, oregano, bazylię i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej wyrabiam mikserem około pięć minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce.

Formę o średnicy 23 cm smaruję jej dno. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na placek większy niż średnica formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki.

 Farsz:

Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową.

Na ciasto wylewam połowę farszu jajecznego, dodaję połowę grzybów, znowu farsz i grzyby. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 15 minut i zmniejszam na 170-180 stopni na 30  minut.

  Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz