Odrobina lata w szklance koktajlu ze świeżych jeżyn. Koktajl zrobiłam z mleka migdałowego, domowego zrobionego. Dietetycznym wegański i bardzo zdrowy.
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody mineralnej
1 szklanka jeżyn
2 łyżki cukru trzcinowego
mięta
Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram je ze skórki. Jak dalej mamy problem że je obrać, zalewam ponownie gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Migdały obrane zalewam dwoma szklankami wody mineralnej i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam do kielicha i miksuję aż zrobi się papka migdałowa.Dolewam kolejną szklankę wody i dalej miksuję. Na sitko wykładam gazę i przecedzam mleczko. Odpad który zostaje nie wyrzucam , można go wykorzystać do zapiekanek, deserów. Jeżyny podgrzewam z cukrem żeby się rozpuścił i miksuję blenderem, przecieram przez sitko. Nie lubię osobiście pestek. Do mleczka dodaję mus jeżynowy . Koktajl schładzam i podaję z miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz