Śniadanie albo przekąska zdrowa imprezowa jak kto woli. Trzy rodzaje twarożku podane na ogórku zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy.
30 dkg białego twarogu
1 ogórek zielony
2 łyżki buraczków tartych
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna
listki selera naciowego
1 kawałek papryki czerwonej
1/2 papryczki chili
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
Ogórka dokładnie szoruję i kroję na kawałki 1,5 cm. Z boku robię nacięcia nożem i wycinam paski co 2 cm na szerokości. Łyżką do melonów wycinam w każdym kawałku ogórka środek z pestkami ale nie do końca, nie ma być dziury na wylot.
Twarożek zielony : Natkę pietruszki kroję drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę.
Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi.
każdy się skusi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką przekąskę, robię bardzo podobną, tylko z tuńczykiem, również dobrze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńpyszny i zdrowy pomysł :)
OdpowiedzUsuń