Strony

Strony

wtorek, 31 maja 2016

Wstążki cukinii z pesto z roszponki

Szybki, proste i zdrowe danie. Wiosenny detoks na talerzu po zimowych sytych potrawach. Wiosną ma być lekko i kolorowo.

















2 cukinie małe
3 pomidory suszone
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży
olej


pesto z roszponki:

1/2 opakowania roszponki
1 łyżka słonecznika
1 łyżka orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Cukinię myję i kroję w cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody, następnie przekładam do wrzątku osolonego na trzy minuty. Wyjmuję i przekładam s powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju.

Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem.


niedziela, 29 maja 2016

Zapiekanka szparagowa


Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne.


























30 dkg szpinaku
1 pęczek szparagów zielonych
100 g makaronu spaghetti ugotowanego
7 pomidorków koktajlowych
3 jajka
2 ząbki czosnku
 sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej
10 plastrów boczku wędzonego
olej rzepakowy

Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na oleju rzepakowym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu. Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne..

piątek, 27 maja 2016

Makaron z botwinką i szparagami


Lekki obiad w którym mamy przewagę warzyw z dodatkiem makaronu i kurczaka. Danie z patelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny .






















100 g makaronu spaghetti
7 zielonych szparagów
1 pęczek botwiny
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
olej rzepakowy
1/2 cukinii

kurczak:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka sosu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka  przypraw rozmaryn, oregano, bazylia

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sos balsamico, sól, pieprz, przyprawy miks. Mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie.Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni, wykładam na talerz. Cebulę kroję i przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i smażę chwilę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone gałązki botwiny i buraczki, oraz pokrojone szparagi podlewam odrobiną wody. Na końcu dodaję pokrojone liście botwiny i już tylko chwilę duszę całość. Doprawiam solą, pieprzem. Całość mieszam z makaronem, dodaję chili i natkę pietruszki.

środa, 25 maja 2016

Szparagi z grilla z sosem bazyliowym


Szparagi z grilla które robi się bardzo szybko i nie wymagają długiego grillowania. Polecam na party i spotkania rodzinne i nie tylko.



















6 szparagów zielonych
3 szparagi białe
3 plastry boczku wędzonego
1/3 piersi z kurczaka
sól, pieprz
papryka wędzona
3 pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy

sos bazyliowy:
1 garść liści bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz kolorowy
2 łyżki jogurtu greckiego


Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi i paski boczku, spinam wykałaczkami. Doprawiam solą, pieprzem, papryką, smaruję olejem i układam na grillu razem z pomidorkami.

Sos:
Liści bazylii miksuję z olejem,  sokiem z cytryny. Dodaję sól, pieprz, jogurt grecki i mieszam całość. Szparagi podaję z sosem.

poniedziałek, 23 maja 2016

Koreczki z kolorowym twarożkiem


Śniadanie albo przekąska zdrowa imprezowa jak kto woli. Trzy rodzaje twarożku podane na ogórku zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy.













30 dkg białego twarogu
1 ogórek zielony
2 łyżki buraczków tartych
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna
listki selera naciowego
1 kawałek papryki czerwonej
1/2 papryczki chili
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek


Ogórka dokładnie szoruję i kroję na kawałki 1,5 cm. Z boku robię nacięcia nożem i wycinam paski co 2 cm na szerokości. Łyżką do melonów wycinam w każdym kawałku ogórka środek z pestkami ale nie do końca, nie ma być dziury na wylot.
Twarożek zielony : Natkę pietruszki kroję drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę.
Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi.

sobota, 21 maja 2016

Ptysie z truskawkami


Ptysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości.
















ptysie:

1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki wody
65 g masła
2 jajka duże
szczypta soli

krem:
350 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżka cukru
7 truskawek
1/3 mango
cukier puder do posypania

Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie, do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdejmuję z gazu i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajko, dodaję sól i miksuję, jak się połączą dodaję następne jajko i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka. Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk

Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem.

czwartek, 19 maja 2016

Foccacia z botwinką

W sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci.
























ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży
150 ml  szklanki wody letniej
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżeczka miks oregano i bazylia

sos buraczkowy:
1 burak średni upieczony albo gotowany
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

farsz:
1/2 pęczka botwinki
2 buraki pieczone
5 dkg sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do pizzy
koper do posypania

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę  i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.

Sos:
Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek, i miksuję mikserem. Solę, pieprzę.

Botwinę myję dokładnie  i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut. Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.

wtorek, 17 maja 2016

Karkówka z korniszonami

Karkówka w marynacie musztardowo korniszonowej. Postanowiłam wykorzystać korniszony domowe które bardzo fajnie pasują do tego mięsa. Uzyskamy też bardzo smaczny sos.














75 dkg karkówki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
1/3 szklanki octu winnego
1 łyżka musztardy
7 korniszonów
1 łyżeczka rozmarynu
smalec
1 łyżka mąki krupczatki
pieprz kolorowy

Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, dodaje czosnek sprasowany, ocet winny, musztardę, sól, pieprz, rozmaryn, całość dokładnie mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, przekładam karkówkę do brytfanny i przesmażam z każdej strony na smalcu. Podlewam od czasu do czasu sokami z marynaty, i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękkie, około godzinę. 30 minut przed końcem dodaję pokrojone w paski korniszony. Jak mięso będzie gotowe wyjmuję je, korniszony także i robię sos.Mąkę rozrabiam w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru od mięsa i mieszam cały czas. Mięso podaję z sosem i korniszonami, posypuję pieprzem kolorowym

niedziela, 15 maja 2016

Jogurtowy dorsz z warzywami

Szukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych.



 











dorsz:

25 dkg filetu z dorsza
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
przyprawa do ryb
olej

warzywa:
1 bakłażan
1/2 brokuła
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1/2 papryczki chili
100 g makaronu drobnego
sól, pieprz
natka pietruszki


Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami.
Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę na oleju dosłownie po minucie z każdej strony.
Do ryby dodaję brokuły, bakłażana, pomidorki makaron i całość mieszam, doprawiam, posypuję natką pietruszki.

czwartek, 12 maja 2016

Krem cukiniowo koperkowy

Zupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra.

















2 cukinie
1/2 pęczka koperku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki jogurtu greckiego
1/3 papryczki chili
0,70 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
pieprz czerwony
masło klarowane

Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym.

poniedziałek, 9 maja 2016

Zapiekanka z dorszem i makaronem


Zapiekanka z dorszem i warzywami. Jest bardzo pożywna, i przemyca w sobie rybę, brokuła i marchewkę czyli warzywa które powinniśmy jadać jak najwięcej. W mojej kuchni warzywa to podstawa i nie wyobrażam sobie obiadu bez nich.



















150 g makaronu drobnego kolanka
200 g śmietany ukwaszonej 18 %
sól, pieprz
2 jajka
gałka muszkatołowa

warzywa
1/2 brokuła
2 marchewki
60 dkg filetu z dorsza
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, przyprawa do ryb
3 łyżki sera startego
natka pietruszki


Dorsza sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie i odcedzam.Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Marchewkę gotuję aldente w osolonej wodzie, dodaję brokuł , który gotuję dosłownie 4 minuty. Warzywa odcedzam. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszam. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wykładam do niego makaron, na to śmietanę i mieszam. Na makaron układam rybę, a na nią brokuły z marchewkę i polówki pomidorków koktajlowych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam około 30 minut. Prze końcem pieczenia posypuję serem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.





wtorek, 3 maja 2016

Piwno winne golonki z indyka


Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.















4 golonki z indyka
1 szklanka piwa
1/2 szklanki octu winnego
2 jabłka
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka czubricy czerwonej

warzywa:
2 buraki małe
3 marchewki
3 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
3 łyżki oliwy

Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem.

Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę.  Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia co 15 minut golonki obracam i polewam sokami w których się pieką.