poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem z grilla

Sałatka która możemy przywitać wiosnę i sezon grillowy bez rozpalania grilla a na patelni grillowej. Moc witamin i warzyw z kurczakiem balsamico.

















pierś z kurczaka:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu balsamico
1 łyżeczka przyprawy greckiej

1 bakłażan
1 cukinia
5 pomidorków koktajlowych
1 tofu naturalne
1 opakowanie rukoli
20 oliwek zielonych nadziewanych
5 pomidorów suszonych
olej

sos:
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
sól

Pierś z kurczaka kroje na plastry, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, ocet i sos balsamiczny oraz przyprawę grecką, oliwę. Odstawiam do lodówki na godzinę. Bakłażana kroję na plastry obficie solę i odstawiam na 30 minut.Po tym czasie sól zmywam wodą i osuszam plastry. Na patelni grillowej rozgrzewam olej i grilluję bakłażana, solę i pieprzę. Cukinię kroję w plastry podłużne i też grilluję. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, tofu kroję wzdłuż żeby uzyskać dwa płaty i też grilluję. To samo robię z piersią z kurczaka po dwie minuty z każdej strony wystarczą. Warzywa i kurczaka układam na umytej rukoli, dodaję oliwki, pomidory suszone.

Sos: Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, sól,  czosnek sprasowany dodaję, bazylię i całość energicznie mieszam aż sos zrobi się gęsty. Polewam sałatkę przed podaniem.

2 komentarze: