Gofry które pachną fiołkami, i zapewniam że szybko znikają. Polecam na deser bo są proste do zrobienia.
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 jajka
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki wody
krem:
250 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki żelatyny pełne
1 szklanka jeżyn mrożonych
1/2 cytryny
1 garść fiołków kwiatów
2 łyżki cukru
200 ml jogurtu greckiego
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję oliwę, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą. Składniki mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy.
Żelatynę namaczam w łyżce wody.
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garśc płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty.
Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków.
Zachwycam się:)
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo :) od razu z latem się kojarzą :)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze! Świetny pomysł na niebanalne gofry ;)
OdpowiedzUsuń