niedziela, 17 stycznia 2016

Morelowe babeczki z kompotu


Babeczki które powstały z moreli z kompotu. Są lekkie, bez cukru a jednak słodkie za sprawą moreli które są słodkie same w sobie. Polecam na szybki deser.














warstwa morelowa:
1 szklanka pure z moreli z kompotu
1 łyżeczka żelatyny pełna
3 łyżki wody

warstwa morelowo jogurtowa:
3/4 szklanki pure z moreli z kompotu
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
3/4 szklanki borówek

dekoracja:
1 szklanka śmietany 36 %
1/4 szklanki pure z moreli

Warstwa jogurtowa:
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli mieszam, studzę. dodaję jogurt i mieszam. Wylewam do foremek połowę, układam borówki i dolewam resztę. Zostawiam miejsce na warstwę morelową.

Warstwa morelowa:
Żelatynę namaczam w wodzie zimnej i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli. Masę wylewam do foremek na warstwę jogurtową.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Cześć wykładam na babeczki za pomocą szprycy. Resztę dodaję do pure morelowego i robię na talerzu dekorację. Polewam łyżką pure z moreli. Dekoruję miętą





5 komentarzy: