poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pulpety w sosie pieczarkowym

Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu na mięso mielone. Są lekkie, do tego sos pieczarkowy. Można je podać z kaszą albo ziemniakami.




















pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3 łyżki kaszy manny
1 bułka czerstwa
1/2 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki soczewicy gotowanej na parze
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
natka pietruszki pokrojona 2 łyżki
olej

sos pieczarkowy:
30 dkg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 szklankę mleka
1 łyżeczkę mąki krupczatki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku

Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody. Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.

Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę  i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.

7 komentarzy: