Babeczki które powstały z moreli z kompotu. Są lekkie, bez cukru a jednak słodkie za sprawą moreli które są słodkie same w sobie. Polecam na szybki deser.
warstwa morelowa:
1 szklanka pure z moreli z kompotu
1 łyżeczka żelatyny pełna
3 łyżki wody
warstwa morelowo jogurtowa:
3/4 szklanki pure z moreli z kompotu
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
3/4 szklanki borówek
dekoracja:
1 szklanka śmietany 36 %
1/4 szklanki pure z moreli
Warstwa jogurtowa:
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli mieszam, studzę. dodaję jogurt i mieszam. Wylewam do foremek połowę, układam borówki i dolewam resztę. Zostawiam miejsce na warstwę morelową.
Warstwa morelowa:
Żelatynę namaczam w wodzie zimnej i rozpuszczam. Dodaję do pure z moreli. Masę wylewam do foremek na warstwę jogurtową.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Cześć wykładam na babeczki za pomocą szprycy. Resztę dodaję do pure morelowego i robię na talerzu dekorację. Polewam łyżką pure z moreli. Dekoruję miętą
Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńpyszny i w dodatku zdrowy deser :) w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł na dese r:)
OdpowiedzUsuńNieźle wymyślone :D
OdpowiedzUsuńJakie fajne babeczki :)
OdpowiedzUsuń