sobota, 8 września 2012

Chleb za zakwasie



Chleb za zakwasie z ziemniakami z mąki orkiszowej z ziarnami słonecznika i dyni
  
Upiecz Smakowity Chleb!

 Co tydzień piekę chlebek, ten został upieczony specjalnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb"  której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.







1 kg mąki chlebowej 650 pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki dyni
2 łyżki słonecznika
1 łyżka soli
1 szklanka wody od gotowania ziemniaków opcjonalnie
3 ziemniaki duże ugotowane
     ½ szklanki zakwasu

Dzień przed upieczeniem chleba należy w odstępach 3 h dosypać dwa razy po ½ szklanki mąki do zakwasu i wody dodać ½ szklanki . Zostawić żeby zaczyn zaczął pracować.
Na drugi dzień do miski wsypujemy mąkę, zaczyn. Z zaczynu odkładamy pół szklanki która nam się przyda do następnego pieczenia.
Dodajemy ziemniaki zblenderowanee, i ziarna oraz wodę,  sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wyrabiam ręką i wlewam łyżkę oliwy żeby ciasto się nie kleiło w misce.
Ostawiamy do wyrośnięcia. Po pół godziny wyrabiam ponownie ciasto na stolnicy podsypanej mąka i tak robimy 3 razy w odstępie pół godziny.
Ciasto wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką podsypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 3 h, nacinamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 250 na 10 minut  i zmniejszamy  do 180 na godzinę.
Po wyłożeniu chleba wykładamy na kratkę i pryskamy wodą i nakrywamy ręcznikiem do ostygnięcia

Przygotowanie






Chlebek posmarowany Smakowitą i podany z suszonymi pomidorami 

Smacznego




Upiecz Smakowity Chleb!

1 komentarz:

  1. Wygląda jak wiejski chleb. Taki na pewno smakuje z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym :)

    OdpowiedzUsuń