Chleb za zakwasie z ziemniakami z
mąki orkiszowej z ziarnami słonecznika i dyni
Upiecz Smakowity Chleb!
Co tydzień piekę chlebek, ten został upieczony specjalnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb" której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.
Upiecz Smakowity Chleb!
Co tydzień piekę chlebek, ten został upieczony specjalnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb" której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica producent margaryny Smakowita.
1 kg mąki chlebowej 650 pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki dyni
2 łyżki słonecznika
1 łyżka soli
1 szklanka wody od gotowania
ziemniaków opcjonalnie
3 ziemniaki duże ugotowane
½ szklanki
zakwasu
Dzień przed upieczeniem chleba należy w odstępach 3 h
dosypać dwa razy po ½ szklanki mąki do zakwasu i wody dodać ½ szklanki . Zostawić
żeby zaczyn zaczął pracować.
Na drugi dzień do miski wsypujemy mąkę, zaczyn. Z zaczynu odkładamy
pół szklanki która nam się przyda do następnego pieczenia.
Dodajemy ziemniaki zblenderowanee, i ziarna oraz wodę, sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste.
Ciasto wyrabiam ręką i wlewam łyżkę oliwy żeby ciasto się nie kleiło w misce.
Ostawiamy do wyrośnięcia. Po pół godziny wyrabiam ponownie
ciasto na stolnicy podsypanej mąka i tak robimy 3 razy w odstępie pół godziny.
Ciasto wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką
podsypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 3 h, nacinamy i wstawiamy do
piekarnika na temperaturę 250 na 10 minut i
zmniejszamy do 180 na godzinę.
Po wyłożeniu chleba wykładamy na kratkę i pryskamy wodą i
nakrywamy ręcznikiem do ostygnięcia
Przygotowanie
Chlebek posmarowany Smakowitą i podany z suszonymi pomidorami
Smacznego
Smacznego
Wygląda jak wiejski chleb. Taki na pewno smakuje z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym :)
OdpowiedzUsuń