czwartek, 1 marca 2012

Kluski

Kopytka z suszonymi pomidorami i fetą, oraz kopytka z koperkiem i sosem borowikowym


•    1 kg ugotowanych ziemniaków
•    25 dag mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    jajo
•    sól
•    bazylia
•    suszone pomidory 5 sztuk
•    grzyby
•    cebula
•    oliwa
•    koperek Świerzy pęczek
•    2 jajka ugotowane
•    Salata
•    Ogórek zielony 1
•    Rzodkiewka
•    Pieprz czarny
•    Ser feta kawałek
•  oliwki zielone 2 sztuki
pomidorki koktajowe
1 wykałaczki


Ziemniaki ugotować, podusić, dodać szczyptę soli, jajko, mąkę i koperek zielony pokrojony całość wymieszać i uformować wałek z którego odcinamy kopytka. Całość polewamy sosem borowikowym z grzybkami/ grzyby kroimy na kawałki smażymy z cebulką na oliwie extra Vergine, zaciągamy śmietaną zagęszczaną.
Druga wersja kopytek do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pokrojone suszone pomidory.  Całość wymieszać i uformować wałek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy bazylią, sałatą , pomidorkami .
 Jajka gotujemy na twardo ,  oczy robimy z pieprzu, nosy z ogórka zielonego, buzie z rzodkiewki, nakrycia głowy z ogórka i rzodkiewki. Ręce robimy z wykałaczki i oliwek Dekorujemy talerz sałatą.
Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz