Kopytka z suszonymi pomidorami i fetą, oraz kopytka z koperkiem i sosem borowikowym
• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 25 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• jajo
• sól
• bazylia
• suszone pomidory 5 sztuk
• grzyby
• cebula
• oliwa
• koperek Świerzy pęczek
• 2 jajka ugotowane
• Salata
• Ogórek zielony 1
• Rzodkiewka
• Pieprz czarny
• Ser feta kawałek
• oliwki zielone 2 sztuki
pomidorki koktajowe
1 wykałaczki
Ziemniaki ugotować, podusić, dodać szczyptę soli, jajko, mąkę i koperek zielony pokrojony całość wymieszać i uformować wałek z którego odcinamy kopytka. Całość polewamy sosem borowikowym z grzybkami/ grzyby kroimy na kawałki smażymy z cebulką na oliwie extra Vergine, zaciągamy śmietaną zagęszczaną.
Druga wersja kopytek do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać i uformować wałek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy bazylią, sałatą , pomidorkami .
Jajka gotujemy na twardo , oczy robimy z pieprzu, nosy z ogórka zielonego, buzie z rzodkiewki, nakrycia głowy z ogórka i rzodkiewki. Ręce robimy z wykałaczki i oliwek Dekorujemy talerz sałatą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz