Pyszne domowe ptysie łabędzie z aksamitnym curdem mango. Jak zrobicie je to nie oderwiecie się od nich.
ciasto ptysie:
100 g masła
125 ml wody
125 ml mleka
szczypta soli
4 jajka
150 g mąki pszennej
nadzienie:
500 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
mango curd:
Mango curd:
Mango obieram i miksuję blenderem.Przekładam do garnka,wlewam sok z pomarańczy i cytryny, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia składników.Odstawiam na bok. Jajko ubijam z cukrem na puch. Dodaję do mango, wlewam śmietankę, dodaję masło. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż masą zgęstnieje.Odstawiam z palnika i zostawiam do ostygnięcia.
Kremówkę ubijam z cukrem.
Ciasto ptysie:
Do
garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i
zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam
energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie dobrze
wymieszana, i odchodzić od garnka, i będzie błyszcząca zdejmuję z
palnika i zostawiam na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wbijam
jajko jedno i łączę mikserem, potem kolejne jajko i znowu mieszam, i tak
po kolei. Nie dodaję jaj na raz wszystkich. Ciasto przekładam do rękawa
cukierniczego końcówka okrągła mała. Na papierze do pieczenia w
odstępach wyciskam w kształcie litery S szyje łabędzi 13 sztuk. Szyję
mają wysokość 8 cm. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam
blaszkę. Piekę około 10-15 minut. Szyję są cienkie dlatego należy
kontrolować czas pieczenia.
Do
rękawa przekładam drugą końcówkę duża gwiazda i wyciskam na wysokości
też 8 cm korpusy. Należy zachować odległość bo ciasto urośnie. Korpusy
robię w kształcie łezki sztuk około 13. To zależy jakie duże łabędzie
zrobicie. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i wstawiam na
25-30 minut aż będą zarumienione i dobrze wysuszone. Jak ptysie nie
dopieką się opadną po wyjęciu z piekarnika. Nie otwieramy drzwiczek
podczas pieczenia. Po upieczeniu uchylam drzwiczki i studzę w
piekarniku.
Zimne korpusy przecinam na pół wzdłuż. Górną część korpusu kroję nożem też na pół wzdłuż.
Nadziewam curdem, śmietanką.
Małe słodkie arcydzieło. Super wyszło. :)
OdpowiedzUsuńCudowne ptysie, na dodatek smak mango. Pychota!
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł na ptysie nieco inaczej. Każdy kto je lubi na pewno by się skusił. :)
OdpowiedzUsuń