Shumai to rodzaj tradycyjnego chińskiego pieroga. W kuchni kantońskiej jest zwykle podawany jako przekąska dim sum.Pyszne cienkie ciasto do tego farsz i całość przygotowana na parze. Czy może być coś lepszego.
ciasto:
30 dkg mąki pszennej
1/3 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
150 ml wody gorącej
farsz:
200 g krewetek
1 papryka czerwona
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 garść grzybów schitake
sól, pieprz, chili, szczypior
2 łyżki sosu sojowego
olej
1 woreczek ryżu
Farsz:
Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Grzyby namaczam w ciepłej wodzie na 10 minut i gotuję kolejne 10 minut. Cukinię kroję na drobną kostkę, posypuję solą i odstawiam na 30 minut w miseczce. Potem przekładam na gazę i odciskam mocno soki które wytworzyła. Krewetki odmrażam i osuszam. Połowę krewetek kroję drobno i dodam do farszu.
Cebulę, paprykę, czosnek, kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną marchewkę w kostkę małą i dalej smażę. Grzyby odsączam, kroję na paski cienkie, dodaję do farszu, ryż też. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem, dodaję cukinię, pokrojony szczypior, krewetki pokrojone.Całość dokładnie mieszam.
Pierogi ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję olej, sól, wlewam gorącą wodę i mieszam widelcem. Ciasto zarabiam robotem. Wyrobione przykrywam ściereczką, na 15minut odstawiam. Formuję wałek i odcinam kawałki jak na szagówki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na koło, a brzegi bardzo cienko. Układam na środku łyżkę farszu i formuję w dłoniach sakiewki. Na wierzchu każdej układam krewetkę którą doprawiłam solą, pieprzem. Sakiewki gotuję w garnku na parze. Na sitku układam arkusz papieru do pieczenia robię w nim dziury wcześniej. Spryskuję olejem. Sakiewki nie przykleją się do sitka dzięki temu. Układam pierogi i gotuję 10 minut pod przykryciem. Podaję z sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz