Malutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku.
zalewa:
2 i 1/2 szklanki wody
125 ml octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka gorczycy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
warzywa:
1 cukinia
2 papryki zielone
1/2 kg pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
Do garnka przekładam pokrojoną cebulę w piórka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól, cukier, wodę, ocet, olej. Zalewę zagotowuję i gotuję dwie minuty. Pomidory, plastry cukinii, kawałki papryki, czosnek przekładam do słoiczków. Wlewam zalewę. Słoiki zamykam. Do garnka wlewam wody tak żeby zakryła 1/2 wysokości słoików i gotuję około pięć minut. Po wyjęciu z garnka jeszcze gorące odkładam do góry dnem.
Pięknie to wygląda. Na pewno zrobię ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń