piątek, 25 września 2020

Jesienna sałatka ze śliwkami i gruszką


Sałatka z owocami jesieni. Śliwki dwa gatunki, winogrono, gruszki. Uwielbiam sałatki z owocami. Podałam ją z serem brie i pestkami dyni. Sałatka powstała z tego co było w lodówce.






















1/2 główka sałaty masłowej
5 śliwek węgierek
4 śliwki duże
1 gruszka
1 łyżka pestek dyni
10 gron winogrono ciemne
30 g kabanosów
10 oliwek czarnych
sos vinaigrette
koper świeży, natka pietruszki
kawałek sera brie
1 cebula szalotka
olej rzepakowy

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżka octu winnego
czosnek granulowany
sól
1/2 łyżeczki musztardy


Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Gruszkę kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni grillowej na odrobinie oleju. Śliwki myję kroję na pół układam na sałacie, dodaję gruszki, winogrono pokrojone na pół, oliwki, ser pokrojony, kabanosy. Cebule kroję w piórka dodaję. Sałatkę posypuję pestkami dyni, pokrojoną natką i koperkiem. Składniki sosu przekładam do słoiczka i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty. Polewam sałatkę sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz