Domowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia.
gofry:
1 szklanka mąki pszennej
100 ml oleju
150 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki jagód
nadzienie:
300 ml śmietanki
i kremówki 30 %
1 szklanka jagód
cukier puder
5 bezów
orzechy brazylijskie
Gofry:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam.
Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce żeby ostygły i zrobiły się chrupiące.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z łyżką cukru pudru. Gofry podaję ze śmietaną, jagodami, orzechami, pokruszonymi bezami.
apetycznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńSpróbuję jeszcze z innymi owocami gofrów!
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy.
OdpowiedzUsuń