Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych egzotyczny owoców. Sprawdza się w deserach ale też w potrawach wytrawnych. Całość pachnie obłędnie.
sos mango:
1 duże mango
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
papryczka chili
100 ml bulionu
krewetki marynata:
30 dkg krewetek
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
papryczka chili
czosnek suszony
1 łyżeczka soku z limonki
bazylia, oregano suszone 1/2 łyżeczki
2 łyżki oleju
warzywa:
1 kawałek mango
1 cukinia mała
1 marchewka
1 papryka czerwona
sól, pieprz, papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 limonka
1 łyżka sosu sojowego
olej
pozostałe:
1 woreczek ryżu
szczypiorek
Sos mango:
Z mango obranego odcinam kawałek który pokroję w paski do warzyw. Resztę kroję w kostkę. Cebule i czosnek drobno siekam i przesmażam na oleju na patelni. Dodaję starty imbir, wlewam bulion i chwile gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną i chili. Całość miksuję blenderem.
Warzywa:
Cukinię i marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Wykorzystałam do tego specjalny nożyk który zrobił mi spiralki. Mango kroję w paski, cebulę i czosnek drobno. Na oleju przesmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojoną w paski cienkie paprykę, marchew. Chwile przesmażam, na końcu dodaję cukinię, sos sojowy, sól, pieprz, chili, i mango. Chwile jeszcze przesmażam. Warzywa mają być chrupiące.
Krewetki:
Krewetki przekładam do miseczki, dodaję sok z limonki, olej, sól, pieprz, bazylię,oregano, chili, sos sojowy, czosnek i mieszam. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki przesmażam około dwie minuty na rozgrzanej patelni.
Warzywa podaję z krewetkami, sosem i ryżem ugotowanym. Posypuje szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz