Lekka zupa krem brokułowo szpinakowa z gruszką i cheddarem. Smakuje tak jak wygląda. Jest delikatna, gruszka i ser dodają jej fajnego smaczku. Robi się ją naprawdę szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości.
1 mały brokuł
750 ml bulionu warzywnego
100 ml wina białego
200 g szpinaku świeżego
1 cebula
100 g sera cheddar
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gruszki
grzanki
olej rzepakowy
grzanki
Na oleju przesmażam cebule i czosnek drobno pokrojony. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pokrojoną łodygę brokuła, jedną gruszkę obraną, wlewam bulion i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki brokuła gotuję pięć minut, na końcu dodaję liście szpinaku i gotuję jeszcze chwilę. Całość miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Ser kroję na plastry. Na patelni układam papier do pieczenia, na którym układam ser. Jak się rozpuści zdejmuję z papierem z patelni, chwilę czekam, odrywam i przekładam do miseczek małych. Zrobią się fajne koszyczki. Drugą gruszkę pokroiłam na ćwiartki i przesmażyłam na patelni grillowej. Krem podaję z koszyczkami z sera grzankami i gruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz