wtorek, 4 grudnia 2018

Galareta z dorszem i grzybami


Lekka galareta z dorszem pod gwiazdami z marchewki. Na świątecznym stole będzie pasować idealnie.Galareta zawiera sporo warzyw, jest dietetyczna także mogą ją jeść osoby dbające o linię. Warto zaskoczyć gości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować.
















3 marchewki
60 dkg dorsza filet
1/3 brokuła
500 g pieczarek w zalewie octowej
ogórek zielony do dekoracji
majonez
natka pietruszki
sól, pieprz czarny, czerwony
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 plaster selera
1 kawałek pora
7 łyżeczek żelatyny
2 litry wody

 Bulion:

Do garnka wlewam wodę, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny kilka ziarenek. Gotuję bulion około 10 minut. Po tym czasie wkładam rybę do garnka i gotuję jeszcze na bardzo wolnym ogniu około pięć minut. Zależy jaki gruby płat ryby mamy. Ryba dojdzie w bulionie jak go zdejmiemy z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.

Wyjmuje rybę na talerz, marchewkę także, resztę warzyw można zjeść. Bulion przecedzam przez gazę, albo ręcznik papierowy żeby był klarowny.
Żelatynę namaczam w 1/2 szklance zimnej wody. Część bulionu podgrzewam żeby rozpuścić w nim żelatynę.

Wykonanie:

Brokuły dzielę na małe różyczki i gotuje aldente w osolonej wodzie, odcedzam.
Foremkę o wymiarach 25 x 12 wykładam całą folią spożywczą. Wylewam 1/2 szklanki wywaru, wsypuje posiekaną natkę pietruszki i wstawiam foremkę na 15 minut do lodówki. Potem wykładam połowę ryby w kawałkach małych wlewam bulion tyle żeby przykrył rybę i wstawiam ponownie do lodówki na 15 minut. Z marchewek za pomocą specjalnej małej foremki gwiazdka wycinam na całej długości długie gwiazdki. Układam w dwóch rzędach słupki gwiazdek, a pozostałą marchewkę kroję i dodaję też. Na marchewce wykładam odsączone pieczarki, kilka zostawiam do dekoracji. Zalewam bulionem i ponownie wstawiam do lodówki na 15 minut. Na pieczarki wykładam brokuł, potem wykładam resztę ryby, zalewam bulionem i znowu do lodówki. Jak mocno stężeje galareta wyjmuje ją z foremki, folię odrywam, dekoruję majonezem, ogórkiem, pieczarkami, natką, pieprzem.



1 komentarz:

  1. Ale piękna!
    Bardzo lubię taka z kurczakiem, a z rybami jeszcze nie próbowałam...
    x

    OdpowiedzUsuń