Od serca to zapiekanka z makaronem i mielonym, oraz buraczkowymi sercami. Ciężko jej się oprzeć bo jest taka dobra. Jest prosta do zrobienia i szybka, bo nie trzeba osobno gotować makaronu tylko razem wszystko zapiekamy.
mielone:
50 dkg filetu z indyka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
papryka czerwona
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszki manny
1 bułka
1 szklanka mleka
pozostałe:
20 dkg makaronu penne Czaniecki
1/3 brokuła
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
1/2 szklanki sera żółtego startego
2 szklanki mleka
sól, pieprz
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka masła
1 burak pieczony
Mielone:
Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule.
Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam mleko, cały czas mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam na 170 wstawiam naczynie i piekę około 40 minut. Przed podaniem dekoruję natką i sercami z buraka pieczonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz