czwartek, 29 marca 2018

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami


Mocno chrzanowe bo takie lubię, wytrawne tarteletki z jajkami przepiórczymi i szynką która sama zrobiłam. Można wykorzystać szynkę kupną, ja taką miałam. Obowiązkowo rzeżucha i szczypior który nadają im fajnego smaku.






















tarteletki:

170 g mąki pszennej typ 500
80 g masła zimnego
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka czubricy czerwonej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano

nadzienie:
1 jajko
1 białko
300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
sól, pieprz
1 łyżka chrzanu tartego
1 cebula
masło klarowane
szczypior
rzeżucha
6 jajek przepiórczych
8 plastrów szynki pieczonej

Przepis na cztery sztuki
Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Formy na tarteletki dokładnie smaruję masłem. Ciasto dzielę na cztery części i wałkuję każdą z nich. Przekładam do foremki dokładnie dociskam palcami, nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut. Zostawiam do przestygnięcia.

Farsz:

Do miseczki przekładam jogurt, dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól na 30 minut. Przed podaniem dekoruję rzeżuchą i szczypiorem.

1 komentarz:

  1. Dla mnie na Wielkanoc na talerzu musi być zielono i chrzanowo:) Dokładnie jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń