Taki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań.
4 nogi z kaczki
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sos:
20 dkg pieczarek
1 cebula
pieprz czerwony
wywar od sosu
sól
1 łyżka mąki krupczatki płaska
natka pietruszki
pieczone buraki
Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi kaczki ale bez cebuli. Smażę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewam wodą około godzinę aż mięso będzie miękkie.
Sos:
Mięso wykładam na talerz. W miseczce rozrabiam mąkę krupczatkę w 1/3 szklance wody i wlewam do gotującego się sosu. Mieszam i zagotowuję.
Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz