piątek, 2 czerwca 2017

Szparagowo cukiniowa zupa

Lekka, szybka zupa sezonowa. Moja rodzina bardzo uwielbia takie zupy. Są proste i bardzo smaczne. W sezonie szparagowym polecam. Obowiązkowo musi być koperek do zupy.













1/2 pęczka zielonych szparagów
1/2 pęczka białych szparagów
3 gałązki selera naciowego
1 marchewka
2 ziemniaki
1 cukinia młoda
sól, pieprz czerwony
koper świeży
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka masła

Szparagi obieram, i kroję. Ziemniaki, marchew obieram, i kroję ziemniaki w kostkę, marchew w talarki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję ziemniaki, marchew i gotuję pięć minut. Dodaję pokrojony seler naciowy, szparagi i gotuję aż szparagi będą aldente. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w plasterki cienkie, i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym, koperkiem, wlewam śmietanę, dodaję masło i już nie gotuję zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz