Omlet na śniadanie albo na obiad. U mnie wersja z sałatą rzymską i szpinakiem. Omlet jest syty i starczy dla dwóch osób. Polecam ze szpinakiem który nadaje mu lekko kwaskowy smak.
5 jaj
2 sałaty rzymskie
5 pomidorków koktajlowych
1 garść szczawiu
sól, pieprz
3 łyżki sera żółtego startego
1 łyżka śmietany 18% gęstej
koper świeży
2 łyżki masła
Sałatę rzymską kroję na osiem części. Przesmażam chwile na łyżce masła. Jajka wbijam do miski, rozbijam trzepaczką, dodaję starty ser, sól, pieprz. Szczaw myję, osuszam kroję i przesmażam na osobnej patelni chwilę. Przestudzony dodaję do jajek, z pokrojonym koperkiem. Do sałaty dodaję drugą łyżkę masła, i wylewam masę jajeczną, dodaję połówki pomidorków. Omleta smażę na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem aż zetnie się środek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz