wtorek, 13 grudnia 2016

Pierogi z suszonymi grzybami

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina.






















ciasto:
 2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki soli

farsz:
dwie garście suszonych  podgrzybków
2 cebule
sól, pieprz

pozostałe:
10 dkg kurek mrożonych
masło klarowane

Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę do miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi pierogi.


                             

1 komentarz: