piątek, 2 września 2016

Zapiekanka z fasolką i cukinią


Sezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami.


















2 marchewki
1 cukinia młoda
200 g fasolki szparagowej
1 szklanka ugotowanego ryżu
100 g ugotowanego makaronu
1/2 pęczka koperku
2 łyżki startego sera żółtego
natka pietruszki


sos beszamelowy:
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wywaru drobiowego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby ją nie zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko, bulion zimny i mieszam energicznie aż się połączą Wstawiam ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką.  Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko.

Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance. Na dno naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem,  na to pokrojony koper, znowu sos, na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40  minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję natką przed podaniem


2 komentarze: