Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia.
500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
250 g mąki pszennej typ 650
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jabłka duże
1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 3/4 szklanki wody letniej
Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką.
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie i jestem pewna ze jabłka dodają u fantastycznego smaku
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego
Bardzo apetyczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy chlebek :)wspaniale wyrósł :)
OdpowiedzUsuń