wtorek, 14 czerwca 2016

Pietruszkowe naleśniki ze szparagami


Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia. 



















ciasto na naleśniki

1 szklanka mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
3 łyżki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
olej rzepakowy do smażenia

farsz:
1 pęczek szparagów białych
1 garść roszponki
6 rzodkiewek
6 pomidorków koktajlowych
6 gałązek koperku
1/2 papryczki chili
6 plastrów boczku wędzonego


sos :
4 gałązki koperku
2 ząbki czosnku
1/3 ogórka zielonego
200 g jogurtu greckiego
sól, pieprz


Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, olej, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie. Naleśniki smażę na oleju.

Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący.

Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam.

Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję roszponkę, rzodkiewkę, pomidorki, boczek, chili, koperek. Polewam sosem.

2 komentarze: