Kolejna moja współpraca tym razem z firmą Świadome ożywianie. Już kiedyś miałam przyjemność testować produkty tej firmy i tym bardziej ciesze się z kolejnej współpracy. Na pierwszy ogień idzie olej Rapso.
Olej marki Rapso, dzięki delikatnej rafinacji, bez użycia środków chemicznych, skutecznie chroni bezcenne składniki zawarte
w rzepaku. Specjalny proces produkcji sprawia również, że olej jest neutralny, przez co nie zmienia oryginalnego smaku potraw oraz posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest idealny do każdego rodzaju kuchni: głębokiego smażenia, gotowania, wypieków oraz sałatek
w rzepaku. Specjalny proces produkcji sprawia również, że olej jest neutralny, przez co nie zmienia oryginalnego smaku potraw oraz posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest idealny do każdego rodzaju kuchni: głębokiego smażenia, gotowania, wypieków oraz sałatek
3 nóżki z kurczaka
2 udka z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
3 gałązki koperku
1 cebula
3 ząbki czosnek
3 łyżki olej Rapso
15 dkg dyni
6 szparagów mrożonych
1 woreczek kaszy jaglanej
1/2 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 por biała część
sól, pieprz
przyprawa ognista
olej Rapso
Kurczak przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, ocet winny, bazylię i koperek pokrojony, olej. Mieszam i odstawiam w marynacie na noc. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu podsmażam mięso podlewając je w między czasie wodą.Dodałam także kawałki dyni które bardzo szybko się podpiekły i wyjęłam je. Mięso duszę do miękkości.
Kasze jaglaną gotuję według opakowania.
Pieczarki umyte kroję w talarki, por także i paprykę paski. Na patelni na oleju dusze por, dodaje paprykę. Wykładam ją na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki. Dodaję do nich por i doprawiam solą, pieprzem, przyprawa ognistą. Kurczaka podaję z warzywami i kaszą.
Fajnie tak smacznie pojeść coś innego.Buziaki.
OdpowiedzUsuńświetne danie, idealnie w moim guście:)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek i urozmaicone podanie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńteż wykorzystuję moje zapasy mrożonek z lata :) szkoda, że warzyw już została niewielka ilość, za to sporo owoców :)
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Ale apetyczny kurczak, idealnie podany ;0
OdpowiedzUsuńSmacznie i tak kolorowo, je się oczami, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie obiady, mięso lub warzywka :-)
OdpowiedzUsuńKolejne znakomite danie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpyszne obiadowe danie:)
OdpowiedzUsuńMadziu u Ciebie zawsze smacznie, zdrowo i kolorowo!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam udek,a Ty kusisz swoim daniem niesamowicie:)
OdpowiedzUsuń