Niedawno odkryłam kasze owsianą i zakochałam się w niej. Jestem wielką fanką wszelakich kasz. Owsiana w smaku przypomina płatki owsiane, kształtem także. Z bakłażanem fajnie smakuje, lekka i zdrowa potrawa. Zimą udało mi się kupić bakłażana taniej niż w sezonie. Szkoda tylko że nie ten smak, jak w sezonie letnim.
2 bakłażany
1 woreczek kaszy owsianej
1 opakowanie tofu naturalne
1 pęczek pietruszki
30 dkg dyni
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2lyżeczki razem
5 pomidorków koktajlowych
olej
Kasze gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę.
Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie sola. odstawiam na 30 minut. Spłukuje zimą wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut.
Dynię obieram, i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.
Podpieczony miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.
Jaki kolorowy... :)
OdpowiedzUsuńwidziałam taką kaszę, ale nie miałam na nią pomysłu, teraz kupię na pewno;)
OdpowiedzUsuńostatnio widziałam kaszę owsianą w jednym sklepie i tak się zastanawiałam, czy kupić.
OdpowiedzUsuńGłupia, że nie wzięłam, bo Twoje danie prezentuje się wybornie!
wygląda rewelacyjnie o tej porze roku aż się chce takich kolorów na talerzu:)
OdpowiedzUsuńKocham bakłażany i chcę takiego:-) Cudnie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńpiękne , kolorowe i bardzo zachęcające zdjęcia
OdpowiedzUsuńAle ładne!
OdpowiedzUsuńKaszy owsianej jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa czy mi zasmakuje. A takiego bakłażana chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńJem oczami wszystko ,co podajesz.Pycha.
OdpowiedzUsuńFajnie, wesoło i kolorowo! :) Z kaszą owsianą jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie chyba za skomplikowane.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie.
Z chęcią zamowilabym :)
Myszko,tak pięknie wszystko serwujesz,że nawet do bakłażana byś mnie przekonała:)
OdpowiedzUsuńMadziu bakłażan wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńteraz nic tak nie smakuje jak w sezonie, ale lepiej takie niz żadne
Pozdrawiam cieplutko:)
Nigdy nie jadłam kaszy owsianej, ale te bakłażany wyglądają cudownie :) Na pewno tak smakowały :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane bakłażany i faszeruję je najczęściej kaszą jaglaną lub bulgurem.
nadziewane warzywa - pyszności :) kaszy owsianej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę owsianą! w zestawie z warzywami komponuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńciekawe, nigdy nie jadłam kaszy owsianej! muszę ją koniecznie kupić! całe danie świetne, zachowuję przepis do lata :-)
OdpowiedzUsuńU Ciebie to wszystko takie piękne, kolorowe i pyszne. Zazdroszczę współbiesiadnikom, że mogą próbować tych pyszności :)
OdpowiedzUsuńKasza owsiana? Nie słyszałam nawet o niej :) Jak zwykle pysznie tu u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńJest do kupienia chyba od niedawana ale może się mylę.
UsuńMuszę koniecznie wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńjak to cudownie wygląda:) pychota:)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowe :) pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja!
OdpowiedzUsuń