Zapraszam na śniadanie z chlebem wieloziarnistym z orzechami, musli i chipsami jabłkowymi przeze mnie robionymi :-). Smacznie zdrowo i bogato w błonnik
1 kg mąki chlebowej
650 pszennej
¾ szklanka mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
¾ mąki żytniej
2 łyżki siemienia
lnianego
2 łyżki dyni
½ szklanka orzechów
włoskich
1 łyżka soli
1 szklanka wody od
gotowania ziemniaków opcjonalnie
3 ziemniaki duże
ugotowane
½ szklanki zakwasu
Dzień przed
upieczeniem chleba należy w odstępach 3 h dosypać dwa razy po ½ szklanki mąki
do zakwasu i wody dodać ½ szklanki . Zostawić żeby zaczyn zaczął pracować.
Na drugi dzień do
miski wsypujemy mąkę, zaczyn. Z zaczynu odkładamy pół szklanki która nam się
przyda do następnego pieczenia.
Siemię, dynie,
orzechy, i mąkę pełnoziarnistą wsypujemy do miseczki i zalewamy szklanka gotującej
wody i odstawiamy do ostygnięcia. I dodajemy do mąki. Sól rozpuszczamy w
wodzie.
Wyrabiamy ciasto na
jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wyrabiam ręką i wlewam łyżkę
oliwy żeby ciasto się nie kleiło w misce.
Ostawiamy do wyrośnięcia.
Po pół godziny wyrabiam ponownie ciasto na stolnicy podsypanej mąka i tak
robimy 3 razy w odstępie pół godziny.
Ciasto wkładamy do
koszyczka wyłożonego ściereczką podsypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 3
h, nacinamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 250 na 10 minut i
zmniejszamy do 180 na godzinę.
Po wyłożeniu chleba
wykładamy na kratkę i pryskamy wodą i nakrywamy ręcznikiem do ostygnięcia
4 jabłka
1 kubeczek małego
jogurtu naturalnego
! łyżka orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny
suszonej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka pestek dyni
5 moreli suszonych
Jabłka kroimy na
plastry cienkie i suszymy, można w piekarniku ja suszyłam je na piecu kaflowym.
Powstają super chipsy jabłkowe Do miseczki wlewamy jogurt, wrzucamy, płatki,
żurawinę, orzechy, morele, pestki dyni
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz