niedziela, 5 kwietnia 2020

Marcepanowo makowa kostka


Makowa kostka, ale nie taka zwykła. Ona jest obłędna. Rodzina zachwycona, i nawet najwięksi maruderzy nie byli wstanie się powstrzymać. Spód jest bezglutenowy z maku białego i migdałów. Do tego marcepan domowy i dużo czekolady. Czy może być coś lepszego. Zapewniam was że nie.






























spód makowy:

100 g maku białego
50 g mąki migdałowej / zmielone migdały/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
szczypta soli
3 jajka wielkość M

polewa czekoladowa:

100 g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki mleka /80 ml/

masa marcepanowa:

250 g marcepanu
350 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny

masa czekoladowa:

3 łyżeczki żelatyny
150 g czekolady gorzkiej
400 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki spirytusu
3 łyżki cukru  pudru

pozostałe:

kakao do posypania
jajka czekoladowe

Spód makowy:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą, dodaję po łyżce cukru, ubijam dalej i jak się rozpuści kolejna łyżka cukru. Na końcu jak piana jest dobrze ubita dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Do jajek dodaję mak, proszek do pieczenia i mąkę migdałową w dwóch porcjach. Mieszam łyżką delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję zimne mleko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wylewam na biszkopt. Zostawiam do zastygnięcia.

Masa marcepanowa:

Śmietanę kremówkę zagotowuję. Dodaję marcepan pokrojony i mieszam aż się rozpuści. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Potem ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofalówce. Do gorącej żelatyny dodaję dwie łyżki masy marcepanowej. W ten sposób hartuję żelatynę. Wlewam do pozostałej masy i cały czas mieszam mikserem. Masę wylewam na czekoladę. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Masa czekolada:

Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję 200 ml śmietany i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem. Dodaję spirytus, dodaję czekoladę rozpuszczoną i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w 5 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny gorącej dodaję dwie łyżki masy czekoladowej i mieszam. Żelatynę wlewam cienkim strumieniem do kremu i mieszam mikserem.

Na masie marcepanowej przesiewam kakao. Wykładam na nim masę czekoladową. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień posypuję wierzch też kakao, dekoruję marcepanem, jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz