Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego.
1/2 kalafiora zielonego dużego
1 cukinia mała
1 pęczek koperku
4 trójkąty serka topionego
sól, pieprz
1 cebula
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
olej bazyliowy
makaron drobny
W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą , pieprzem, podaję z makaronem i olejem bazyliowym/ można pominąć.
wspaniały! aż zgłodniałam :) Uwielboam zielony kafior :)
OdpowiedzUsuń