poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowy


Wielkanocny mazurek prosty do zrobienia. Mocno czekoladowy. Każdy sobie z nim poradzi, a dekorację można zrobić indywidualną. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni widząc takiego mazurka na stole świątecznym.

















spód:
200 g mąki pszennej
1 żółtko
120 g masła zimnego
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

krem czekoladowy ciemny:

100 g czekolady gorzkiej
75 ml śmietany kremówki 30 %
30 g masła
1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej

krem czekoladowy jasny:
100 g czekolady białej
2 łyżeczki galaretki pomarańczowej
70 ml śmietany kremówki 30 %

dekoracja czekoladowa:
30 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka miodu sztucznego

Spód:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam rękoma ale krótko. Wkładam na godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowuję koło o średnicy 21 cm. Koło to wydłużam do kształtu jajka już odręcznie i wycinam. Na drugim arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowuję ciasto na grubości około 3 mm. Przykładam arkusz jajka i wycinam nożem. Resztę ciasta zwijam po kawałkach w rulony cienkie. Łącze po dwa rulony i skręcam. Przykładam do brzegów jajka. Warkocz robiłam w trzech częściach. Z resztki ciasta wycięłam foremką motylki.
Motylki przyklejam za pomocą białka do brzegów. Nakłuwam widelcem spód ciasta.Piekarnik nagrzewam temp 190 stopni i piekę góra dół 20 minut aż ciasto zrumieni się.

Krem czekoladowy ciemny
Do rondelka wlewam śmietanę kremówkę do której łamię czekoladę gorzką, dodaję masło. Całość podgrzewam na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i mieszam.Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Jak masa przestygnie trochę, wylewam ją na jajo.

Krem jasny:
Śmietanę krówkę wlewam do rondelka i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika, dodaję połamaną czekoladę białą ale nie mieszam jej. Zostawiam tak na pięć minut, czekolada sama się rozpuści. Potem mieszam łyżką. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody. Wlewam do jeszcze ciepłej czekolady.

Dekoracją:
Czekoladę gorzką łamię przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód i mieszam. Masę wylewam na dwie kartki papieru białego, rozsmarowuję ją i zostawiam do zastygnięcia. Nadmiar tłuszczu odciśnie się na papierze a my zrywamy czekoladę. Wyrabiam ją jak plastelinę, ale trzeba uważać bo topi się w rękach.Formuję rulony i układam je na jajku jako palemka i brzeg odcięcia jajka. Wylewam masę białą czekoladową. Odstawiam na noc do tężenia. Do dekoracji palemki wykorzystałam migdały które zalałam wrzącą wodą w miseczce i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie skórki same odejdą. Resztę czekolady wałkuję na papierze do pieczenia i za pomocą foremek wycinam motylki, zajączka i ptaszka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz