niedziela, 12 lutego 2017

Jagodowe eklery


Eklery które można jeść i jeść i nie można się od nich oderwać. Polecam wykorzystać mrożone owoce w sezonie kiedy nie mamy dostęp do świeżych. W karnawale do kawy będą idealne.


































eklery :

1 szklanka mąki
50 g masła
3/4 szklanki wody
3 jajka
szczypta soli

krem:
3/4 szklanki jagód zamrożonych
1 łyżka cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej

puder do posypania

Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia.

Krem:
Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na przekrojone eklery. Posypuję pudrem.

3 komentarze:

  1. Wyglądają bosssko! Od dłuższego czasu zbieram się do przygotowania ciasta ptysiowego i ... ciągle robię faworki 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. ten fioletowy kolorek bardzo kusi! :)

    OdpowiedzUsuń