Szynka której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest bardzo dobra, prosta do zrobienia.Domowa jest o wiele lepsza niż kupna.
1,5 kg mięsa od szynki wieprzowe
marynata:
1,5 litra wody
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziele angielskie
5 ziaren jałowca
60 g soli peklowej
1/2 łyżeczki cukru
do natarcia:
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka majeranku
Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić żeby się równo peklowało.
Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.
Pieczemy szynkę na Wielkanoc, ciekawy przepis, na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńFajna szynka :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swoja własna wędlina :)
OdpowiedzUsuńPyszna wędlina.
OdpowiedzUsuńMuszę taką znów upiec. Najlepsza taka domowa.
OdpowiedzUsuńSmakowita szyneczka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Zapisuję i robię na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńAle smakowita! :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza wędlina po prostu :-)
OdpowiedzUsuńnajlepsza domowa szyneczka:)
OdpowiedzUsuńdomowa nie ma sobie równych :) i ten smak, ach :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!!! Narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńPyszna domowa szyneczka :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm, już czuję jej zapach :)
Pięknie wypieczona,różowa i smakowita:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam szynkę na Święta. Dziękuję za wspaniały przepis! Będę teraz taką robić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że się udała i smakowała :-) pozdrawiam ciepło
UsuńSzynka godna polecenia.
OdpowiedzUsuńCórka mówi że już dawno nie jadła tak dobrej szynki.