wtorek, 31 marca 2015

Mielone z jajkiem

Na wielkanocnym stole będą w sam raz mielone z jajkiem. Polecam bo są proste i szybkie do zrobienia :-)














60 dkg mięso mielone od szynki
1 cebula mała
1ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 bułka
1 jajko
1/2 szklanka mleka
1bułka czerstwa
7 łyżek bułki tartej
olej
 nadzienie:
5 jajek

Mięso przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, cebulę pokrojoną, jajko. Bułkę namaczam w mleku. Odsączam na sitku i mocno wyduszam. Dodaję do mięsa. Całość wyrabiam dokładnie. Jajka gotuję na twardo i obieram. Mięso dziele na pięć części i na każdej układam jajko.Sklejam i obtaczam w bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu na oleju i obracam z każdej strony.

17 komentarzy:

  1. Akurat na zbliżające się święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym je zaprosiła na swój stół;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój M bardzo je lubi, choć u mnie pojawią się pewnie zaraz po Świętach, żeby wykorzystać do czegoś pisanki :)
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację fajny pomysł na wykorzystanie pisanek :-) pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajnie się prezentują, takie ,, kotlety z jajem,, ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je :) Takie kotleciki są idealne z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię te jajowe kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne mielone! Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu mielone wyglądają świetnie! u mnie nazywane są jaskółczymi gniazdkami :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie będą się takie prezentować na świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń