piątek, 13 marca 2015

Drozdżowa tarta z pieczarkami


Tarta drożdżowa w wersji dla wegan i nie tylko. Prosta do zrobienia, lekka i zdrowa. Polecam na kolację, albo na obiad zamiast pizzy. Do tarty można wrzucić to co mamy. Wystarczy zastanowić się co kryje nasza lodówka.

















ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
cukier szczypta
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki wody letniej

farsz:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 opakowanie tofu naturalne
sól, pieprz
natka pietruszki
5 pomidorków koktajlowych

Do miski wykruszam drożdże dodaję, szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki, i wody letniej około 4 łyżki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sól. Dolewam wodę letnią, stopniowo. Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy. Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.

Pieczarki myję i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę, układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

16 komentarzy:

  1. Tarta na wytrawnie-pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś pysznego i to przed obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię pieczarek ale mój chłopak uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie tarty! Chętnie wypróbuję na drożdżowym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto na pewno wypróbuje:) niech tylko coś urośnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna tarta! ciekawy pomysł ze spodem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglada, u Ciebie zawsze tak ladnie kolorowo, az sie chce jeść

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie jak zwykle tak pysznie i kolorowo. Takie pięknie podane potrawy cieszą wszystkie zmysły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna tarta, świetny pomysł, a wykonanie jak zwykle mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tarty to moja slabosc, swietna ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszna! Zjadłabym z ochotą :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszna! Zjadłabym z ochotą :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna tarta, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest świetna! Jako, że postanowiłem nie jeść w najbliższym czasie mięsa to na pewno zrobię :D
    Dodatkowo chciałbym Ciebie zaprosić do wzięcia udziału w mojej akcji związanej właśnie z kuchnią wegańską: http://bit.ly/1OpULTy Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie!! Tofu co prawda jeszcze nie jadłam ale zastąpiłabym go serem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Za tofu nie przepadam,ale mogłabym zamienić na coś innego i ze smakiem zjeść taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń