Tarta drożdżowa w wersji dla wegan i nie tylko. Prosta do zrobienia, lekka i zdrowa. Polecam na kolację, albo na obiad zamiast pizzy. Do tarty można wrzucić to co mamy. Wystarczy zastanowić się co kryje nasza lodówka.
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
cukier szczypta
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki wody letniej
farsz:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 opakowanie tofu naturalne
sól, pieprz
natka pietruszki
5 pomidorków koktajlowych
Do miski wykruszam drożdże dodaję, szczyptę cukru, jedną łyżkę mąki, i wody letniej około 4 łyżki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sól. Dolewam wodę letnią, stopniowo. Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy. Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.
Pieczarki myję i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę, układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Tarta na wytrawnie-pychota;)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego i to przed obiadem :)
OdpowiedzUsuńNie lubię pieczarek ale mój chłopak uwielbia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie tarty! Chętnie wypróbuję na drożdżowym spodzie :)
OdpowiedzUsuńciasto na pewno wypróbuje:) niech tylko coś urośnie :D
OdpowiedzUsuńpyszna tarta! ciekawy pomysł ze spodem :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, u Ciebie zawsze tak ladnie kolorowo, az sie chce jeść
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle tak pysznie i kolorowo. Takie pięknie podane potrawy cieszą wszystkie zmysły :)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, świetny pomysł, a wykonanie jak zwykle mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuńtarty to moja slabosc, swietna ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Zjadłabym z ochotą :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Zjadłabym z ochotą :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFantastyczna tarta, musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńJest świetna! Jako, że postanowiłem nie jeść w najbliższym czasie mięsa to na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńDodatkowo chciałbym Ciebie zaprosić do wzięcia udziału w mojej akcji związanej właśnie z kuchnią wegańską: http://bit.ly/1OpULTy Pozdrawiam :)
Pysznie!! Tofu co prawda jeszcze nie jadłam ale zastąpiłabym go serem :D
OdpowiedzUsuńZa tofu nie przepadam,ale mogłabym zamienić na coś innego i ze smakiem zjeść taką tartę:)
OdpowiedzUsuń