niedziela, 17 listopada 2013

Rogale z makiem niebieskim

Co roku obowiązkowo muszą być u mnie rogale z makiem. Co prawda tradycja poznańska nakazuje dodać mak biały, ale kupić ten mak graniczy z cudem. Zapewniam że  z makiem niebieskim i bez certyfikatu też są pyszne .
Ciąg dalszy mojego testowania ze Świadomym Odżywianiem













Ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
200 ml kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
3 jajka
Sól szczypta
2 kostki palmy

Nadzienie:
300  gram maku mielonego niebieskiego Back mit
½ szklanki miodu naturalnego
250 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki żurawiny suszonej Kresto
1/3 szklanki rodzynek Kresto
100  gram orzechów włoskich mielonych Back mit
100 gram orzechów laskowych mielonych Back mit
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
300 ml mleka
½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
200 gram powideł śliwkowych

Lukier:
2 szklanki cukru pudru
Cytryna
Do posypania:
Żurawina
Sezam
Słupki migdałowe Kresto



Jest to ciasto drożdżowe ale wykonuje się je jak ciasto kruche. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże rozpuszczone w kwaśnej śmietanie. Dodaję dwie kostki palmy, cukier, sól,jajka i ciasto zagniatam ręką.


Do garnka wsypuje mak, zalewam go mlekiem i gotuję do momentu napęcznienia. Odstawiam żeby ostygł . Żurawinę i rodzynki zalewam wrząca wodą, i odstawiam tez do napęcznienia, a potem odcedzam. Śmietanę wlewam do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję mak,  konfiturę z czarnej porzeczki, powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i przesmażam dalej.

Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na wysmarowanej blaszce i piekę  20-30 minut temp 180 stopni

Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam rogale;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie mam dostępu do białego maku, ale z przyjemnością zjadłabym te Twoje z czarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie tam wszystko jedno jaki mak, rogaliki są przepyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wolałabym jednak rogale z dżemikiem jakimś niż z makiem bo za makiem nie przepadam - choć Twoje rogale wyglądają tak apetycznie, ze chyba potrafiłabym zapomnieć o tym, że nie lubię maku i dałabym ponieść się chwili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by ci smakowały, bo do maku dodałam wiele pyszności innych :-) dżemik też dodany zostal

      Usuń
  6. Ja poproszę o kilka do kawki- baaaaardzo lubię mak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj. Wyglądają pysznie - narobiłam sobie smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne rogale i ile na nich lukru! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam z czekoladą, z dżemem średnio, z makiem. ...hm... jak polane lukrem - to biorę je - pycha :) ! ...

    OdpowiedzUsuń
  10. O jakie piekne i kuszace:-) Chyba bym polegla gdybys mi je postawila przed nosem:-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj piekłam, są przepyszne, krucho-drożdżowe. Nie czuć, że drożdżowe i ciężkie. Rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam i naprawdę jestem z tego przepisu zadowolona. Ciasto idealne, w sam raz, bardzo ładnie się zwijały. Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń