środa, 6 listopada 2013

Indyk zapiekany z selerem naciowym








1 kg piersi z indyka
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 selera naciowego
1/4 brokuła
2 marchewki
olej rzepakowy
pietruszka świeża

Mięso myję, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, majeranek, pokrojoną cebulkę, czosnek rozduszony, trzy łyżki oleju. Dokładnie mieszam wszystko i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładam do brytfanny, i podpiekam do miękkości około 30 minut. W miedzy czasie podlewam mięso wodą. Seler naciowy kroję na mniejsze kawałki, marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Przesmażam warzywa na patelni. Brokuł gotuję aldente w osolonej wodzie. Warzywa doprawiam solą, i podaje razem z kawałkami indyka. Dekoruję pietruszką

6 komentarzy:

  1. świetny obiad z dodatkiem warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam do Ciebie zaglądać- wszystko jest ładnie i kolorowo podane!!
    Danie wygląda na pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, czasami to nie ma sił ale mobilizuję się. Pozdrawiam

      Usuń
  3. aż zgłodniałam, a już tak późno ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że wczoraj nie zajrzałam, a może to i dobrze, bo u mnie był makaron ze serem... taka padnięta po pracy wróciłam, Twoje danie wygląda super, muszę zrobić podobne :)

    OdpowiedzUsuń